Σμύρνης 3-5, Ξάνθη
Επικοινωνήστε μαζί μας 2541110880, 6936554225
e-mail: info@kcoaching.gr

Αυτοβελτίωση / Αυτογνωσία

Αυτοβελτίωση / Αυτογνωσία

Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου. Του αξίζει! 

  Τα τελευταία χρόνια βλέπω γύρω μου ανθρώπους που προσπαθούν να προλάβουν τον χρόνο, έχοντας ρυθμούς τόσο γρήγορους για να υλοποιήσουν όσο πιο πολλά πράγματα στην καθημερινότητά τους.

Και αυτό συνεχίζεται και στα παιδιά μας εφόσον αυτό βλέπουν από εμάς τους ίδιους. Να τελειώσω το σχολείο, να περάσω στο πανεπιστήμιο, να κάνω μεταπτυχιακό, ίσως και διδακτορικό να βρω δουλειά, να κάνω οικογένεια, αποσκοπώντας στην εξέλιξη βάσει των στερεοτύπων της κοινωνίας.

Ποιος από όλους μας σκέφτηκε τη σημασία της αυτοβελτίωσης και της αυτογνωσίας. Να γνωρίσω καλά τον εαυτό μου και να τον εξελίξω. Γιατί η ακαδημαϊκή μου εξέλιξη δεν είναι και απαραίτητα προσωπική εξέλιξη.

Κρύβοντας κάτω από το χαλάκι όσα με ενοχλούν, όσα με πονάνε, προσπαθώντας να τα αγνοήσω δε σημαίνει πως  θα ξεφύγω και δεν θα έρθει η στιγμή να τα αντιμετωπίσω. Όσο και αν τα αρνούμαι, τον εαυτό μου τον  κουβαλάω πάντα και παντού.  Όλα αυτά τα συναισθήματα, όλες τις αρνητικές πεποιθήσεις, τα δυσλειτουργικά πιστεύω που απλά δέχτηκα στη ζωή μου μερικά χωρίς την συναίνεσή μου κάποια στιγμή θα βγούνε μπροστά μου είτε με μορφή απαξίωσης, είτε ως δυσκολία λήψης αποφάσεων.

  Η ζωή μας φυσικά και δεν είναι εύκολη και πάντα υπάρχουν δύσκολες καταστάσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι. Αν όμως γνωρίζω τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία μου γιατί πολύ απλά είναι αυτά που συνθέτουν την μοναδική προσωπικότητά μου, θα μου είναι πιο εύκολο να τα αντιμετωπίσω.

      Για αυτόν λοιπόν τον λόγο τι θα μπορούσα να κάνω; 

Να μάθω τον ίδιο μου τον εαυτό καλύτερα, να μάθω να μην κρύβομαι από την αλήθεια μου, να γνωρίσω τα συναισθήματά μου, να αναγνωρίσω τις σκέψεις μου, τις αντιδράσεις μου. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου το να με κατανοώ, να ξέρω πραγματικά ποιος είμαι , τι μου αρέσει, τι θέλω, που βρίσκομαι και που θέλω να πάω.

Είναι βασικά ερωτήματα που αν δεν τα έχω απαντήσει δεν είμαι σε θέση να προχωρήσω. Να προχωρήσω σε τι, που;

Επιδιώκοντας να βρω και να ασχοληθώ με αυτά που με γεμίζουν και αποτελούν κίνητρο στο να συνεχίσω χρειάζεται να ασχοληθώ πρωτίστως με εμένα.

Να μάθω τι είναι για μένα επιτυχία, ευτυχία, για ποια επιτεύγματα μου είμαι περήφανος, τι ήταν αυτό που με έκανε να νιώσω όμορφα τελευταία, για να καταλήξω κάποια στιγμή στους στόχους με νόημα για μένα και μόνο για μένα χωρίς να σκεφτώ κανέναν άλλον.

Να μάθω να βγαίνω από τη ζώνη άνεσής μου και να ρισκάρω, να αντιμετωπίσω τους φόβους μου, να δοκιμάσω νέες προκλήσεις, να νιώσω ζωντανός μέσα από τις εμπειρίες μου, τα λάθη μου, τα πάθη μου.

  Όταν μαθαίνω και εκτιμώ εμένα θα μου είναι πιο εύκολο να εκτιμώ και να αγαπώ τους άλλους γύρω μου.

Κάθε μικρός ή μεγάλος στόχος αποτελεί ταξίδι προς κάτι συγκεκριμένο, αποτελεί την πυξίδα για την μεγάλη εικόνα που θέλω για την δική μου ζωή.

 Επικεντρώσου και όλα θα γίνουν! Κι αν στην πορεία κάνεις λάθη μάθε να συμπονάς τον εαυτό σου και να του επιτρέπεις και άλλη ευκαιρία δεν χάθηκε τίποτα. Αντίθετα απέκτησες τόσα πολλά σε αυτή την πορεία. Μόνο που έμαθες μια ακόμα πτυχή σου αποτελεί τεράστιο επίτευγμα.